Maatabel

Wanneer je een sieraad op het oog hebt is het handig om te weten welke maat je hebt. Net als bij kleding heeft iedereen een eigen sieradenmaat. Dit heeft te maken met hoe of waar je het sieraad wilt dragen. Niet al je vingers zijn even groot, zo heb je voor je duim een grotere maat nodig dan voor je ringvinger. Wist je dat zelfs je linker en rechter wijsvingers niet per definitie dezelfde maat hebben?

Ringmaat zelf opmeten

Om erachter te komen welke ringmaat jij nodig hebt kan je langs een juwelier gaan om dit op te laten meten, maar je kan dit ook prima zelf doen. Hoe precies leg ik je graag hieronder uit.

Ringmaat bepalen

Er bestaan verschillende manieren om een ringmaat weer te geven. MoM gebruikt de binnendiameter in millimeters.  Zo betekent dat een binnendiameter van 18 mm ringmaat 18 is.

In de onderstaande tabel kun je zien welke ringmaat bij welke diameter en omtrek hoort. Daarnaast geeft MoM je een aantal praktische manieren om de ringmaat op te meten.

Ringmaten tabel:

Omtrek in mm Diameter in mm Ringmaat
47,1 15 15
48,67 15,5 15,5
50,24 16 16
51,81 16,5 16,5
53,38 17 17
54,95 17,5 17,5
56,52 18 18
58,09 18,5 18,5
59,66 19 19
61,23 19,5 19,5
62,8 20 20
64,37 20,5 20,5
65,94 21 21

Manieren om je ringmaat te meten

  1. Meet een bestaande ring

De meest eenvoudige manier is om de maat van een goed passende ring op te meten. Je kunt dit doen door met een liniaal of schuifmaat de binnendiameter van de ring te meten. (De zijkanten van de ring dus niet mee meten!)

Let op: een brede ring voelt strakker om de vinger. Meet daarom een ring die qua breedte overeenkomt met de ring die u wilt bestellen.

  1. Meet de omtrek van de vinger

Een tweede manier om de ringmaat te meten, is door het opmeten van de omtrek van je vinger. Dit kan met behulp van een lintje of een touwtje. Doe het lintje losjes om de vinger en teken af of knip waar het touwtje samen komt. Meet daarna met een liniaal de lengte van het lintje. Nu kunt je in de bovenstaande tabel de omtrek van de vinger opzoeken en koppelen aan de juiste binnendiameter en ringmaat.

Belangrijke tips:

  • Wanneer je twijfelt tussen twee maten, kies dan altijd de grotere maat.
  • De omvang van je vingers verschilt op diverse momenten van de dag en wordt onder andere beïnvloed door temperatuur (kou, warmte) en omstandigheden (zwangerschap, hormonen en ziekte). Probeer je vinger op te meten op een zo neutraal mogelijk moment en bij kamertemperatuur.
  • Ben je van plan een brede ring te bestellen? Kies dan een ringmaat die een halve tot een hele maat groter is dan je gewoonlijke ringmaat. Brede ringen voelen namelijk strakker om je vinger.

Bij twijfel kunt je natuurlijk altijd contact met MoM opnemen. MoM helpt je graag verder bij het goed bepalen van je ringmaat.

Ketting maten

Wanneer je een kettingmaat bepaalt dat is het handig dat je van te voren bedenkt waar je zou willen dat de ketting eindigt. Het verschil tussen of een ketting op je hals komt of op je buik is natuurlijk een enorm lengte verschil.

Het makkelijkst is om een ketting te nemen die je al hebt en die (ongeveer) de lengte heeft van de ketting die je op het oog hebt. Deze ketting kun je, als hij open is, langs een meetlint leggen en op meten doe lang de ketting is van af het slot helemaal tot aan het oogje waar het slotje in haakt om de ketting om je nek te doen.

Heb je geen ketting bij de hand? Dan kan je ook het meetlint om je nek heen doen. Bepaal dan waar je wilt dat de ketting eindigt op je borst en laat daar het meetlint samen komen. 

Stel je meet 47 cm op, dan kun je kiezen voor 45 of 50 cm. Het is handig om dan te bedenken wat je fijner zou vinden. Iets langer of iets korter? En kies dan de ketting die je het beste bij je wensen past.

Zie hier een overzicht van hoe kettingen ongeveer vallen:

De verschillende kettingmaten van MoM with Jewels

Armband maten opmeten

Een armband maat opmeten wordt zo goed als op dezelfde manier gedaan als een ketting op meten. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is of je een armband graag losjes om je pols draagt of juist wat strakker

  1. Meet een bestaande armband

Heb je al een armband die lekker zit, dan is het makkelijk om deze armband op te meten. Dit doe je net als bij een ketting als de armband op is. Je legt de armband lang een liniaal en meet de lengte van het slot tot en met het oogje waar je het slot in haakt om de armband om je pols te doen.

Meet je bijvoorbeeld 17 cm dan bestel je dus een armband van 17 cm.

  1. Meet de omtrek van je pols

Een tweede manier om de armbandmaat op te meten is door je pols te meten. Dit doe je met een meetlint die je om je pols heen doet net onder de knokkel die op je pols zit. 

Wanneer je hier je meet lint om heen doet en je komt (strak gemeten) uit op 16,5 cm dan tel je hier nog 1,5 cm bij op om de armband normaal te dragen. Wil je een wat losser zittende armband dan tel je er 2 tot 2,5 cm bij op.

Armbandmaten tabel:

MoM werkt met verschillende lengtes armbanden die altijd op twee maten in een sluiten. Dit maakt het makkelijker als je een armband aan iemand cadeau wilt doen waarvan je niet met zekerheid de armbandmaat weet. De maten die MoM aanbiedt zien er als volgt uit

Lengte gehele armband in cm  Sluit op Is maat
16,5 cm 15 & 16,5 cm Small
18,5 cm 17 & 18,5 cm Medium
20,5 cm 19 & 20,5 Large

 

Heb je nu net dit hele verhaal gelezen en kom je er niet uit of zie je je ringmaat er niet tussen staan, neem dan contact met MoM op. De sieraden van MoM worden meet de hand gemaakt op bestelling, zo is het altijd mogelijk om een afwijkende maat te laten maken dan de maten die hier standaard aangeboden worden. 

Liever meteen de shop bekijken ontdek hier dan de collecties van MoM.

Gouden stapelringen - Zilveren aanschuifringen - Ringen met Edelstenen - Handgemaakt door MoM with Jewels